Skallfasetter; Slik kan du få drømmesmilet

Tenner som passer din personlighet. Tett igjen uønskede mellomrom, fjern flekker og få symmetriske tenner.

Med skallfasetter kan man endre utseende på tenner, tett igjen gliper og mellomrom.

Skallfasetter er tynne lag av porselen som limes på en tann, sammenlign gjerne med en fingernegl som ligger på en finger. Skallfasetter kan få slitte tenner til å se naturlige og sunne ut. Siden skallfasettene er svært tynne og lagd av porselen, trengs det også lite bearbeiding av tannen.

Skallfasetter illustrasjon

Slik setter man skallfasett på en tann

  1. Første undersøkelse. Det ønskede behandlingsbehovet blir klarlagt og en behandlingsplan blir lagt.
  2. Tannlegen sliper bort litt av den blanke ytre emaljeoverflaten på tannen. Mengden emalje som blir fjernet er liten, og vil være den samme som tykkelsen av skallfasetten som skal settes inn, slik at tannen forblir like stor. En lokal bedøvelse brukes for å sørge for at det ikke er noen ubehag.
  3. Når tannen er ferdig preparert tar tannlegen et avtrykk. Avtrykket blir gitt til tanntekniker, sammen med annen informasjon som trengs for å lage skallfasett. Fargen på omkringliggende tennene måles på en fargeskala for å sørge for at skallfasetten får riktig farge og vil se naturlig ut i tannrekken.
  4. Når skallfasetten er ferdig fra tanntekniker er det tid for å lime den fast til tannen. Før liming, vil tannlegen vise deg skallfasetten på tannen for å sikre at du er fornøyd utseendet. Man kan på dette stadiet fortsatt endre på utseende. Når skallfasetten er limt fast er det for sent å endre på noe.

Skallfasetter kan endre på

  • farge
  • form og fasong
  • plassering av tenner

Hvor raskt kan skallfasetter lages?

Skallfasetter lages på 5 arbeidsdager i Budapest. Med ankomst og avreisedagene, må man beregne 7 dager totalt, for eksempel fra søndag til lørdag.

Finnes alternativer til skallfasetter?

Et naturlig farget fyllingsmateriale kan brukes til mindre reparasjoner på fortenner. Dette kan fungere der tannen støtter fyllingen. Men fungerer ikke bra på hjørner av tannen. Det vil også være en sammenføyning mellom tann og fyllingsmateriale som kan være en kilde til at fyllingsmassen løsner.

Metallfrie porselenskroner egner seg bedre enn skallfasetter når man skal endre mye på tennene. Dette kan være ved endring av retning og posisjon på tenner, fordi de har brukket, har blitt svekket av en stor fylling, eller har hatt rotfylling.

Hvor lenge vil en skallfasett vare?

Skallfasetter kan vare i mange år. Men akkurat som dine egne tenner, kan skallfasetter også brekke. Små skader kan repareres. Ved større skader må man lage ny og da er det samme prosess opp igjen.