Slik reparerer tannlegen tenner med tannkrone og bro

En eller flere skadet tenner kan repareres med porselenskrone eller porselensbro. Se her hva en porselenskrone er og hva som er viktig å vite om priser og utseende.

Hva er en porselenskrone/bro?

En porselenskrone er en kunstig tannerstatning. Tannlegen sliper til den skadete tannen og tar avstøping. Avstøpingen sendes til en tanntekniker, som støper en porselenskrone. Når porselenskronen er ferdig hos tanntekniker, sendes den tilbake til tannlegen, som limer den permanent fast på tannen.

» Informasjon og bilder av tannbro

OralCare bruker kun tannteknikere som lager svært naturtro porselenskroner; det føles som egne tenner og ser ut som egne tenner.

Et optimalt resultat krever godt samarbeid mellom tannlege og tanntekniker. OralCare har flere ulike tannlaboratorier som gir tannlegene mulighet til å velge optimal leverandør i hver situasjon.

Typer porselenskrone

Det finnes flere ulike typer porselenskroner. Forskjellen mellom dem er

  • Materialtyper
  • Fremstillingsmåter
  • Bruksområdene
  • Pris

Porselenskroner er laget av en rekke materialer og nye materialer blir introdusert hele tiden. Her er noen av de tilgjengelige alternativene i dag:

  • Porselen bundet til metall: Den "gammeldags" måten å lage en porselenskrone på. Man tar avtrykk av en tann, støper en metallkjerne, deretter legges porselen lagvis utenpå. Kan lage broer og enkeltkroner. Kan brukes på alle tenner i munnen. Metallet kan være gull eller ulike legeringer. Oralcare bruker 100 % nikkelfrie legeringer.
  • Porselen over zirkonia: Zirkonia (kalles ofte zirkonium) er et veldig sterkt materiale, som også er hvitt. Moderne måte å fremstille kroner på. Man tar avtrykk og lager en gipsmodell. Denne blir så scannet inn og det blir lagd en digital modell. En fresemaskin freser så ut det som blir tannkjernen. Etterpå legges porselen på lagvis på samme måte som kronen over. Sterk, langvarig løsning med fint utseende og estetikk. Kan lage broer og enkeltkroner og er som regel førstevalget på fortenner.
  • Ren porselenskrone: Ny og moderne metode for å lage porselenskroner av bare porselen uten en kjerne av annet materiell i midten. Kan ikke lage større broarbeid av denne typen. Passer best til enkeltkroner på fortenner.