Fikk nye tenner på fire dager i Budapest

Den tidligere nordsjødykkeren møtte til undersøkelse i Oslo, fikk plan og utførte behandling i Budapest. Etter behandlingen var over lagde OralCare søknad om trygderefusjon, som ble innvilget.

Ifølge Rolf har det tidligere vært vanskelig å få råd og konkret hjelp til å finne løsninger. Utfordringene ble imidlertid løst da pionerdykkernes forening tok kontakt med OralCare.

Rolf møtte til undersøkelse hos OralCare i Oslo. Det ble konstatert festetap og dårlig prognose på gjenværende tenner. Det ble derfor besluttet å trekke de gjenværende tennene og erstatte dem med implantater.

Ettersom Rolf er aktiv i Nordsjødykkeralliansen og er mye på reiser og i møtevirksomhet, kunne han vanskelig tenke seg å gå uten tenner i perioden mellom innsetting av implantat og påsetting av tenner.

Nye tenner på fire dager

Det ble det valgt å foreta rehabilitering med teknikken kalt All on 4. Dette er umiddelbar påsetting av tenner på implantatene.

Slik fungerer det:

  • Tenner ble trukket
  • Implantater satt inn i samme seanse med skråstilling av implantat
  • Midlertidige tenner satt fast på implantatene

Alt ble gjennomført på fire dager.

Slapp å bruke proteser

– Å få inn nye tenner umiddelbart passet meg veldig bra. At jeg slapp å bruke løse proteser i helningstiden, var også et stort pluss for meg. jeg reiste til OralCare i Budapest med de gamle tennene og kom hjem med nye.

Det kjennes godt å slippe å tenke på tannproblemene mer. Det tok så mye tid og krefter. Nå kan jeg endelig fokusere på andre ting og legge alt dette bak meg, sier Rolf.

Hadde store smerter i tenner under dykking

Tidligere i Rolfs yrkesbakgrunn har ikke tannsmerter vært enkle å håndtere:

- Forestill deg at du kjenner tennene sprekke og samtidig innser at du de neste dagene vil sitte innestengt i et dekompresjonskammer med voldsomme smerter uten mulighet for verken å ta smertestillende eller motta tannlegehjelp. Det høres ut som et mareritt for de fleste, men dette var virkeligheten sier den tidligere nordsjødykkeren.

– I en dykkerklokke kan det bli voldsomme trykkøkninger. Gassen som pustes inn er en syvendedel så tynn som vanlig luft. På vei ned ble gassen presset inn i tennene gjennom amalgamfyllingene, sier Rolf.

Problemet oppsto når jobben på havbunnen var ferdig utført og man skulle stige opp igjen til overflaten. Under oppstigning avtok trykket i dykkeklokken, mens gassen ble værende inne i tennene. Dette resulterte i at trykket inni dem ble så stort at mange av dem sprakk.

– Jeg kunne både høre og kjenne at det knaste i tennene. Smertene var voldsomme, forteller han.

Rolf kunne tilbringe opptil syv døgn i dekompresjonskammer etter dype dykk. Hele tiden opplevde han å ha smerter i tennene. Under dykkeoperasjonene måtte de unngå å bruke smertestillende medisin, fordi det kunne hindre dem i å oppdage andre smerter eller symptomer.

– På den tiden fantes det heller ikke gode løsninger for å bytte ut amalgamfyllinger. Det var derfor ingen mulighet for oss å unngå dette problemet, sier han.

Tannturisme | OralCare Budapest